Zadarska ljetna liga

Zadarska ljetna liga – kultno košarkaško natjecanje

KK Diadora je uz pomoć prijatelja iz Društva sportske rekreacije „Evala” s Poluotoka 2019. godine ponovno pokrenula ovo kultno košarkaško natjecanje te je liga kao takva centralni košarkaški događaj u Gradu Zadru u ljetnim mjesecima.

2019. godine natjecanje se održalo na jedinom preostalom sportskom igralištu u centru grada, legendarnoj Mornarici. Natjecanje je sačinjavalo 12 ekipa (11 iz Zadarske županije i 1 ekipa iz Splitsko-Dalmatinske županije). Prosječna posjećenost utakmica bila je cca 700-800 gledatelja, a finalnu utakmicu izravno je pratilo više od 1.200 gledatelja na tribinama.

2020. godine natjecanje se igralo na vanjskim košarkaškim terenima ŠRC Višnjik.
Natjecanje je sačinjavalo 16 ekipa (14 iz Zadarske županije, 1 ekipa iz Splitsko-Dalmatinske županije i 1 ekipa iz Šibensko-Kninske županije) te je liga brojala 225 registriranih igrača.

2021. godine natjecanje se kao i godinu prije igralo na vanjskim košarkaškim terenima ŠRC Višnjik. Novitet su bile kvalifikacije za glavni dio lige, što je rezultat sve većeg interesa za ligu. Ukupno se prijavila 21 ekipa, od toga jedna više iz Splitsko-Dalmatinske županije u odnosu na godinu prije. Dan prije finala lige, odigrala se i revijalna utakmica mladića 06′ godišta i mlađih.

Pored natjecateljskog segmenta liga ima i humanitarnu notu te se za svaku utakmicu bez tehničke pogreške doniraju sredstva u humanitarne svrhe. Zadarska ljetna liga pored svega navedenog promiče i podizanje svijesti o aktivnom uključenju u sport osoba s invaliditetom. Tako je 2019. godine organizirana i utakmica Hrvatske reprezentacije u kolicima i domaćeg KKOI Zadar.